Περιοχή μέλους Χρήστης Συνθηματικό Είσοδος Εγγραφή Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Ημερομηνία / Ώρα
Νέα της στιγμής :
img
ΛΕΞΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣprint
Πολιτική - 01/01/2019 13:01
Ένα σημαντικό επιστημονικό έργο
ΛΕΞΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΛΕΞΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

 

Ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία έρχεται να καλύψει η έκδοση του Λεξικού Εγκληματολογίας, με τη συμβολή των κατεξοχήν ειδικών ανά τομέα, στην Ελλάδα αλλά και στη Διασπορά, και την επιστημονική επιμέλεια τριών κορυφαίων επιστημόνων.

• Τι είναι έγκλημα;

• Ποιες οι μορφές και οι κατηγορίες του;

• Γιατί οδηγείται κανείς στη διάπραξη ενός εγκλήματος σύμφωνα με τις διάφορες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί;

• Ποιοι επιστημονικοί κλάδοι και με τι μεθοδολογία μελετούν το εγκληματικό φαινόμενο;

• Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί το έγκλημα αποτελεσματικά μέσα στο πλαίσιο μιας δικαιοκρατικής κοινωνίας;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις στο Λεξικό Εγκληματολογίας. Έννοιες, όπως αναλογιστική δικαιοσύνη, ακούσια νοσηλεία, ποινική καταστολή, ακρωτηριασμόςγυναικείων οργάνων, ηλεκτρονικό έγκλημα, τρομοκρατία, ξέπλυμα χρήματος, μαφία, σχεδιασμός έρευνας, μετα-ανάλυση, ναρκωτικά, σχιζοφρένεια και έγκλημα, χάος και διακινδύνευση, είναι μερικά από τα 350 εκτενή λήμματα, γραμμένα από 124 καταξιωμένους εγκληματολόγους, νομικούς, ιατρούς, κοινωνικούς επιστήμονες κ.λπ. από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην επεξεργασία των λημμάτων αυτών το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι βέβαια η εγκληματολογική επιστήμη, αλλά σε συνδυασμό, επίσης, με τις νομικές και ιδίως τις ποινικές διαστάσεις του κάθε αναπτυσσόμενου θέματος.

Το έργο, εκτός από την ερμηνεία των όρων, περιέχει εννοιολογική ανάλυση, ιστορική επισκόπηση και κριτικές παρατηρήσεις. Το κάθε λήμμα αποδίδεται στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης της ορθής απόδοσης, καθιστώντας ταυτόχρονα το έργο και ξενόγλωσσο λεξικό εγκληματολογικών όρων.

Το Λεξικό Εγκληματολογίας συμπληρώνεται με Αγγλοελληνικό Λεξικό, λεπτομερές ευρετήριο όρων και εκτενή πίνακα ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, έντυπης και ηλεκτρονικής. Αναμφισβήτητα είναι ένα σύγχρονο, μοναδικό χρηστικό βοήθημα όχι μόνο για τον επιστήμονα, το νομικό και τον φοιτητή, για τον ασχολούμενο με την αντιεγκληματική πολιτική και το δημοσιογράφο, αλλά και για κάθε σκεπτόµενο άτομο που αναζητεί έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση για το έγκλημα και την πρόληψή του.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥΕΔΩ