Περιοχή μέλους Χρήστης Συνθηματικό Είσοδος Εγγραφή Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Ημερομηνία / Ώρα
Νέα της στιγμής :
img
Δικηγορία ώρα μηδέν…Στην αναζήτηση της χαμένης αξιοπρέπειας…print
Πολιτική - 07/11/2017 08:44
Άρθρο του Δημήτρη Ι. Γεωργακάκη, υποψηφίου Συμβούλου στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τον συνδυασμό Πυξίδα
ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

Δικηγορία ώρα μηδέν…Στην αναζήτηση της χαμένης αξιοπρέπειας…

 

Του Δημήτρη Γεωργακάκη*

 

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση, καθημερινό βίωμα θα έλεγα όλων, ότι ο δικηγορικός κλάδος τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια έχει πληγεί περισσότερο από ποτέ και από οποιονδήποτε άλλο. Έχουμε φτάσει στο σημείο «ΜΗΔΕΝ».

Τί να πρωτοπεί κανείς! Συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης! Συνεχής μείωση του εισοδήματος των Δικηγόρων! Φορολογικό! Ασφαλιστικό! Ελιτίστικες νοοτροπίες και αναξιοπρεπείς συμπεριφορές δικαστικών λειτουργών σε βάρος Δικηγόρων! Απαξίωση του ρόλου και της θέσης του Δικηγόρου μέσα στην κοινωνία και στις επιμέρους δομές της! Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων απονομής της Δικαιοσύνης από άλλους, με επιστημονικό και γνωστικό έλλειμμα ..έως άσχετους, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική συμμετοχή των Δικηγόρων στις σχετικές διαβουλεύσεις! Με λίγα λόγια ….«αποφασίζουν άλλοι για εμάς,…χωρίς εμάς»!

Κι εδώ αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι τίθεται το μεγάλο ερώτημα που χαρακτηρίζει τις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου μας. «Ποια ήταν η πραγματική δράση και το έργο του απερχόμενου Δ.Σ. και των μετεχόντων σε αυτό μελλών!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, …σαν χθες…, πριν από 25 περίπου χρόνια, όταν ήμουν δευτεροετής φοιτητής ακόμα, στο αμφιθέατρο της αίθουσας «Σαριπόλων» της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο σπουδαίος Δάσκαλος, Νομικός, αλλά και Άνθρωπος, ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, με σθένος και ένταση στο λόγο του, μας έλεγε : «Είστε οι Επιστήμονες όλων των Επιστημόνων». ….Ποιος, πότε, που; Έχουμε φτάσει σήμερα, με μια ιλιγγιώδη καθοδική πορεία, να θεωρείται ο Δικηγόρος «το Βαποράκι της διαπλοκής».

Βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι «εάν δεν πιάσεις πάτο… δεν σηκώνεις κεφάλι». Είναι πλέον στο χέρι μας να πούμε ένα ηχηρό «ΟΧΙ» και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον απύθμενο κατήφορο. Ήρθε η ώρα να γίνει κοινή πεποίθηση, ότι ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης…ο τελευταίος υπερασπιστής θεμελιωδών αρχών και αξιών οι οποίες αποτελούν το συνεκτικό δεσμό της κοινωνίας μας…ο συμπαραστάτης του απλού, καθημερινού πολίτη, του κάθε φτωχού, αδύνατου και αδικημένου συνανθρώπου μας… ο ουσιαστικός υπερασπιστής της ελεύθερης και αδέσμευτης Δικαιοσύνης…ταυτόχρονα όμως και ο καθημερινά μαχόμενος βιοπαλαιστής οικογενειάρχης.

Δεν επιδιώκω να λύσω όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο μας και την όλη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης μέσα από αυτές τις γραμμές. Άλλωστε τα λόγια αυτά βγαίνουν από το μυαλό και την καρδιά ενός ονειροπόλου μαχόμενου Δικηγόρου που επιθυμεί και αυτός, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που ενστερνίζονται τις απόψεις του, να κρατήσει ζωντανό το όνειρο για μια πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη και πιο ουσιαστική απονομή της Δικαιοσύνης.

Για το λόγο αυτό αποφάσισα να συμμετέχω στις επερχόμενες εκλογές του ΔΣΑ, θέτοντας την υποψηφιότητά μου για Σύμβουλος του Δ.Σ., με τον συνδυασμό «ΠΥΞΙΔΑ». Δεν μπορώ άλλο να κάθομαι απαθής και αμέτοχος να παρακολουθώ ….έτσι απλά… την συνεχή κατάπτωση του κλάδου μας. Η «ΠΥΞΙΔΑ» είναι ο μοναδικός «ακέφαλος» συνδυασμός, που πλαισιώνεται από εξαιρετικούς συναδέλφους, με εξέχουσα επιστημονική κατάρτιση και σπάνιο ήθος, οι οποίοι, πέρα και πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και πεποιθήσεις, έχουν ως κεντρικό πυρήνα της προσπάθειάς τους των καθημερινά μαχόμενο, και όχι μόνο, Δικηγόρο.

Εντούτοις, η προσπάθεια αυτή για την άμεση ανάκαμψη του κλάδου μας, σε όλα τα επίπεδα, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει «στο τιμόνι του Καραβιού» ο δυναμικός και αποφασιστικός «Μπροστάρης» που θα χαράξει τον δρόμο και την ορθή πορεία. Προσωπικά διέκρινα στο πρόσωπο του Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου τον άνθρωπο που θα μπορούσε επάξια να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής. Έχει έντονη και ενεργή διαδρομή στην μαχόμενη Δικηγορία, πλούσιο επιστημονικό έργο, μεστό λόγο, εξέχουσα επιστημονική κατάρτιση και σπάνιο ήθος. Χαρακτηριστικά που θεωρώ βάσιμα ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την μεγάλη και πολυπόθητη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ», για την οριστική ανάκαμψη του κλάδου μας.

Ήρθε η στιγμή η νέα γενιά της Δικηγορίας να αφήσει το στίγμα και το αποτύπωμά της. Ήρθε η στιγμή οι Δικηγόροι να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να κοιτάξουμε με σθένος στα μάτια όλους εκείνους που θέλουν να μας απαξιώσουν και να μας εξαθλιώσουν.

Στις επερχόμενες εκλογές του ΔΣΑ αφήνουμε πίσω μας οτιδήποτε παρωχημένο και αναποτελεσματικό. Ψηφίζουμε για υποψήφιους Συμβούλους του Δ.Σ. ΔΣΑ τον συνδυασμό «ΠΥΞΙΔΑ» και στηρίζουμε δυναμικά για Πρόεδρο του ΔΣΑ τον Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου και την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ».

 

*Ο Δημήτρης Ι. Γεωργακάκης, είναι υποψήφιος Σύμβουλος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τον συνδυασμό ΠΥΞΙΔΑ