Περιοχή μέλους Χρήστης Συνθηματικό Είσοδος Εγγραφή Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Ημερομηνία / Ώρα
Νέα της στιγμής :
img
5.000 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ print
Πολιτική - 04/11/2017 07:04
Άρθρο της Κατερίνας Φραγκάκη, Υποψήφιας Σύμβουλου στον ΔΣΑ με τον Συνδυασμό ΠΥΞΙΔΑ
Φραγκάκη

5.000 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Της Κατερίνας Φραγκάκη *

 

 

Σφίγγει η θηλιά γύρω από τους δανειολήπτες, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις,καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να βγάζουν στον πλειστηριασμό την ακίνητη περιουσία τους κυριολεκτικά με «ένα κλικ». Σύμφωνα με πληροφορίες, 5.000 ακίνητα-φιλέτα αναμένεται να βγάλουν στον πλειστηριασμό οι τράπεζες έως το τέλος του 2017 από το πρώτο πακέτο των 10.000 πολυτελών ακινήτων που έχουν σε προτεραιότητα και σε αναμονή από τον Νοέμβριο του 2016 ενώ άμεσα ξεκινά ένα μπαράζ καταγγελιών κόκκινων δανείων τόσο ιδιωτών όσο και επιχειρηματιών.

Το φαινόμενο των πλειστηριασμών θα αποκτήσει μαζική διάσταση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δανειολήπτες έτυχαν μια περίοδο χάριτος, καθώς οι πλειστηριασμοί δεν ολοκληρώνονταν είτε λόγω της πολύμηνης απεργίας των συμβολαιογράφων, είτε εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν στα ειρηνοδικεία της χώρας από αλληλέγγυους πολίτες.

Η περίοδος αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αδράνεια των πολιτών, οι οποίοι πίστευαν ότι αν και υπερχρεωμένοι θα γλύτωναν την απώλεια της περιουσίας τους, όμως αυτή είναι μια εσφαλμένη και επικίνδυνη θεώρηση. Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι πολίτες αυτοί θα δουν τις περιουσίες τους να χάνονται αν δεν δράσουν άμεσα συμβουλευόμενοι τον δικηγόρο τους. Η πείρα δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν την δόση του δανείου τους, είναι γιατί είτε δεν έχουν καθόλου δουλειά, είτε γιατί έχουν και δεν πληρώνονται, είτε γιατί εργάζονται με μειωμένες αποδοχές που ξεπερνούν το 50% στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Έστω όμως και την ύστατη στιγμή, όσοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, θα πρέπει να ζητούν την άμεση βοήθεια του δικηγόρου τους, προκείμενου να προβούν από κοινού στις απαραίτητες ενέργειες ανακοπής των πλειστηριασμών και να αποφευχθεί το μοιραίο.

Και πριν φτάσουμε στο τελικό στάδιο των ανακοπών υπάρχει η λύση μέσω της ένταξης στον αναθεωρημένο πλέον Νόμο Κατσέλη αλλά και στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όσο δε για τους επιχειρηματίες η λύση θα δοθεί μέσω της ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών χρεών. Αρκεί ο πελάτης να αποταθεί άμεσα σε αυτόν χωρίς καθυστέρηση.

Το νομικό οπλοστάσιο λοιπόν υπάρχει, ο δικηγόρος είναι αυτός που μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματα του πελάτη του και να τον βοηθήσει να μην χάσει το σπίτι του.

 

* Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι Δικηγόρος  παρ’  Αρείω Πάγω, υποφήφια  Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΠΥΞΙΔΑ