Περιοχή μέλους Χρήστης Συνθηματικό Είσοδος Εγγραφή Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Ημερομηνία / Ώρα
Νέα της στιγμής :
img
ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ (ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ INLAW)print
Πολιτική - 09/10/2017 18:31
Άρθρο του Θεμιστοκλή Π. Χατζηιωάννου, ιδρυτή του inlaw.gr
inlaw παρουσίαση

ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ (ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ INLAW)

 

Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός. Ίσως από αυτόν πήρα τη μαθηματική σκέψη. Τα βιβλία ήταν πάντοτε μια μεγάλη μου μανία. Θυμάμαι, με τα πρώτα χρήματα που έβγαλα από τη δικηγορία αγόρασα νομικά βιβλία και κάποιους τόμους του Αρμενόπουλου. Έκτοτε συνέχιζα να κτίζω τη βιβλιοθήκη μου δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες και πιο πλήρεις νομικές βιβλιοθήκες. Η δεύτερη τρέλα μου ήταν τα νομικά περιοδικά. Υπήρξε εποχή που ήμουν συνδρομητής σε όλα. Μόνο που δεν προλάβαινα να τα διαβάσω.

Έτσι μια μέρα κοιτώντας αμήχανα ένα βουνό τεύχη (πιστεύω εξίσου αμήχανα ήταν κι αυτά αφού έμεναν ακίνητα για μήνες) μου ήρθε μια ιδέα. Να δημιουργήσω μια ηλεκτρονική βάση για προσωπική χρήση, ώστε να υποχρεώνομαι, εισάγοντας τις πληροφορίες, να διαβάζω τις αποφάσεις και τα άρθρα.

Το 2006 δημιούργησα την πρώτη μορφή του inlaw.gr. Όμως το σύστημα αναζήτησης είχε ελλείψεις και η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη. Όπως συμπληρωνόταν η 5ετία, βλέποντας τις αδυναμίες της κάθε βάσης νομικών πληροφοριών (αλλά και του inlaw), αποφάσισα να σχεδιάσω ένα σύγχρονο σύστημα αναζήτησης που να μην χρειάζεσαι πάνω από 1 λεπτό να βρεις τις αποφάσεις που ψάχνεις. Δούλεψα μερόνυχτα πάνω στο σύστημα αυτό και μια μέρα κατά τύχη συνάντησα το Δημήτρη, ένα συμαθητή μου που ήταν προγραμματιστής. Κουβέντα στην κουβέντα κατάλαβα ότι ήταν ο άνθρωπός μου και δεν διαψεύστηκα. Καταφέραμε να φτιάξουμε (εγώ σχεδιάζοντας και εκείνος υλοποιώντας ως προγραμματιστής) το καλύτερο και πιο εύκολο σύστημα αναζήτησης.

Ατέλειωτες ώρες δουλειάς γέμιζαν τον σέρβερ με χιλιάδες αποφάσεις. Μια προς μία, περίληψη, εισαγωγή διατάξεων, κατηγοριοποίηση, διόρθωση λανθασμένων παραπομπών, δημιουργία link σε κάθε απόφαση αναφοράς

Και το  μικρό θαύμα πέρασε σε εκατοντάδες γραφεία, δικηγόρων δικαστών, επιχειρήσεων και έγινε το καθημερινό τους εργαλείο.

10 χρόνια μετά μια νέα ιδέα άρχισε να με βασανίζει. Χρειαζόταν κάτι ακόμη. Άμεση ενημέρωση του χρήστη με μορφή ηλεκτρονικών περιοδικών. Έξι (6) περιοδικά για 6 κλάδους δικαίου. Έμαθα να δημιουργώ ηλεκτρονικά βιβλία και έτσι τα πρώτα τεύχη ήταν έτοιμα το Μάρτιο του 2016.

Όλες οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δίμηνο και αποφάσεις δικαστηρίων ουσίας. Ένα μικρό θαύμα.

Όλα αυτά ίσως να σας φαντάζουν ανέφικτα. Μερικοί ίσως μπορεί και να μην πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Όσοι όμως το χρησιμοποιούν το inlaw δεν το αποχωρίζονται.

Έτσι λοιπόν αφού έκλεισε μια δημιουργική 10ετία, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας με λίγα λόγια όλη αυτή την εμπειρία, καταλήγοντας ότι καμία κρίση δεν μπορεί να σταματήσει ένα όνειρο, αν έχεις πίστη, το θέλεις πολύ και εργαστείς γι αυτό…

 

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Π. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Δικηγόρος

ct@ctlo.gr