Περιοχή μέλους Χρήστης Συνθηματικό Είσοδος Εγγραφή Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Ημερομηνία / Ώρα
Νέα της στιγμής :
img
Μερικές σκέψεις print
Πολιτική - 03/04/2024 06:24
εξ αφορμής της από 28-03-2024 ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ

Μερικές σκέψεις εξ αφορμής της από 28-03-2024 ανακοίνωσης  της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

 

Της Σωτηρίας Κουμπούλη, Δικηγόρου

 

Στο σύγχρονο Κράτος Δικαίου μας, οι δικηγόροι εγγυώνται και διασφαλίζουν τον αδιάβλητο χαρακτήρα της δημοκρατικής διαδικασίας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και κατά τη διάρκεια αρχαιρεσιών ορισμένων σωματείων, που η ύπαρξή τους έχει κριθεί σημαντική για το δημόσιο συμφέρον. Ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων υπήρξε ανέκαθεν αδιαμφισβήτητος και όπου αυτός απουσιάζει, ελλείψει σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, παρουσιάζονται κάποιες φορές φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από τους (δήθεν) ελεγχθέντες.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι διαχρονικά συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες των προβλεπόμενων στο Ν. 1264/1982 συνδικαλιστικών ενώσεων (όπως αυτός τροποποιήθηκε από το άρθρο 52 του Ν. 4446/2016), σύμφωνα με τον οποίον οι εκλογές για τα όργανα τους διεξάγονται από εφορευτική επιτροπή, που ο αριθμός των μελών της και η διαδικασία εκλογής τους ορίζεται από το καταστατικό και προεδρεύεται από δικηγόρο - δικαστικό αντιπρόσωπο. Επίσης, δικηγόροι εγγυώνται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας των αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων ή αθλητικών ομοσπονδιών, ακόμη και όταν αυτές διενεργούνται με ψηφιακά μέσα και συγκεκριμένα μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Ειδικότερα, με την Υ.Α. 72664/2021 ορίστηκε η συμμετοχή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, κατά τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, αποτελούμενης από δικηγόρους μέλη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η έδρα αντίστοιχα του αθλητικού σωματείου/ένωσης/ομοσπονδίας.

Δυστυχώς, αντίστοιχης θεσμικής διασφάλισης δεν έχουν τύχει οι εκλογές για την ανάδειξη των Διοικήσεων των φιλανθρωπικών σωματείων της χώρας, πολλά εκ των οποίων διαχειρίζονται κρατικά κονδύλια, αμύθητες περιουσίες και αναντικατάστατες δομές, οι οποίες παρέχουν κοινωνικό έργο. Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία, λοιπόν, η εμφάνιση ανέλεγκτων και ελεγχομένων για διαφθορά Διοικήσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση του φιλανθρωπικού σωματείου «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», που διαχειριζόταν το Γηροκομείο Αθηνών, στην «Κιβωτό του Κόσμου» , όπου ο Πατέρας Αντώνιος απομακρύνθηκε άμεσα από τη Διοίκησή της μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο. Δεν έχει συμβεί παντού, ωστόσο, το ίδιο, με σημαντικότερο παράδειγμα την περίπτωση της εκκρεμούς στη ποινική Δικαιοσύνη από το 2019 υπόθεσης, σχετιζόμενης με μέλη της Διοίκησης του φιλανθρωπικού σωματείου «Άσυλο Ανιάτων», το οποίο διαχειρίζεται το «Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων». Δυστυχώς, αν και τα μέλη της Διοίκησής του ελέγχονται για υπεξαίρεση άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ, επαν-εκλέγονται και συνεχίζουν να διοικούν το Άσυλο Ανιάτων, παρά τις βοές για αδιαφάνεια, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Η αμφισβήτηση του ρόλου των δικηγόρων κατά τη διάρκεια οιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας και από οποιονδήποτε είναι θεσμικά επικίνδυνη. Αντίθετα, η παρουσία του δικηγορικού σώματος -όπου θεσμοθετήθηκε- εγγυήθηκε τη δημοκρατικότητα των ψηφοφοριών και των σχετικών διαδικασιών και θα έπρεπε να ανοίξει ένας σημαντικός διάλογος για την περίπτωση -υπό προϋποθέσεις- θεσμοθέτησής του και στην περίπτωση φιλανθρωπικών σωματείων.